czy mleko które kupuje w sklepie uht lub zwykłe (nie wiem jak prawidłowo sie mówi na nie uht :-) )też jest produktem przetworzonym którego powinienem unikać?
[...] Cybulskiej, Tombaka, Clark i choć nie do końca z wszystkimi zawartymi teoriami się zgadzam - tam często są podane badania nie sponsorowane przez producentów. Tak czy inaczej mleko po treningu i tak jest jak najbardziej dobrą opcją jak wartościowym uzupełnieniem diety. Zwolennicy zdrowego odżywiania zalecają raczej produkty z mleka zawierające [...]
Jak zgrzewka to takie uht? To juz w ogole nie jest mleko.Owsianka z mlekiem....a gdzie jakies bialko dobre w tym? Jogurty na polkach sklepowych zazwyczaj nie sa jogurtami tylko bialym substancjami (najlepsze to te beztluszczowe smiecie) z dodatkami, ktorych nie powinno byc w jogurcie. I nie wiem dlaczego kobiety sa przekonane, ze to specjalnie [...]
[...] UHT pewnie wiekszosc wie co to oznacza i samo mija sie z celem. Przeciez bialko podczas wysokiej temperatury ulega denatruracji wiec to co pijemy myslac ze wlasnie to jest mleko , nie dostarcza nam praktycznie zadnych wartosciowych skladnikow.. Najlepsze mleko bezposrednio od krowy ale skad wziasc jak miesza sie w miescie i jedynie na polkach [...]
[...] ale coś w tym może być. Mleko (mówię o takim w woreczku 2,5% tłuszczu a nie UHT które ma termin ważności 2 lata...) ma zdaje się wysoki Indeks insulinowy . Zastanawiałem się ostatnio czy dobrym pomysłem było by 10-20 min po treningu zjeść " ziemniaki+ mleko+ wpc/wph" + opcjonalnie odżywki poprawiające regeneracje leucyna kreatyna ba ...
[...] i węglowodanów. Warto poczytać na ten temat więcej informacji: http://potreningu.pl/articles/914/dlaczego-dieta-powinna-byc-urozmaicona Do nabiału zaliczyć możemy: - mleko, - twarogi, - ser żółte, - mleczne napoje fermentowane, - śmietanę. Bez wątpienia mleko, szczególne UHT jest najgorszym jakościowo produktem wśród nabiału. Nie ma w nim [...]
Znalazłam dość wyczerpujący artykuł o mleku, pochodzi z miesięcznika "Samo Zdrowie" Pora, by wyklinane przez lata mleko wróciło do łask i wypełniło lodówki Polaków. Macie wątpliwości, czy powinniście je pić? Odpowiadamy: po trzykroć TAK! Polacy piją za mało mleka! W ciągu ostatnich 10 lat spożycie tego napoju spadło w Polsce aż o 30%! Kto jest [...]
Myślę że poza lodówką nie przetrwa tak długo z mlekiem. Z pewnością ja bym nie ryzykował. Zwykłem mleko ma 3-4 dni terminu ważności a UHT czyli np popularne Łaciate może stać ze 2 tygodnie po otwarciu. A wyróżnia się stosowanymi procesami w trakcie jego produkcji które powodują że ma ono mało z mlekiem wspólnego.
W wielu sklepach można jeszcze dostać mleko w "woreczkach". Nie jest ono przetworzone sposobem UHT, a tym samym nie zabijają w nim ważnych dla nas składników.
Jak zgrzewka to takie uht? To juz w ogole nie jest mleko.Owsianka z mlekiem....a gdzie jakies bialko dobre w tym? Jogurty na polkach sklepowych zazwyczaj nie sa jogurtami tylko bialym substancjami (najlepsze to te beztluszczowe smiecie) z dodatkami, ktorych nie powinno byc w jogurcie. I nie wiem dlaczego kobiety sa przekonane, ze to specjalnie [...]
Oczywiście,że mleko przemysłowe (sklepowe) jest gorszej jakości od mleka świeżego,ale nie jest pozbawione wartości odżywczych,przecież z tego mleka są robione kefiry,mleka acidofilne,oraz wszelkiego rodzaju sery i twarogi,które spożywamy,bo nie mamy innego wyjścia.Pozdrawiam. W takim razie jakie? Z tego wynika, że zdecydowanie UHT.
[...] kasza jaglana + wpc + warzywko? Jak ktoś ma coś innego fajnego to byłoby super. Tak wiem, że jest sporo przepisów na tym forum, no ale nie ma głupich pytań. edit: 1. te mleko można, czy wywalić? Kupuje świeże. BO uht to chyba nie za bardzo? 3. masło migdały - tłuszcze, zmieniam czasem na oliwę, olej kokosowy, tłustsze mięso etc. rotacja [...]
[...] Białko również zawiera, głupotę ktoś tu niesamowitą napisał. Mleko UHT różni się obróbką i nie jest gorsze od zwykłego mleka, zależy organoleptycznie kto bardziej jakie mleko toleruje. Faktycznie, produkt szkodzący dużej liczbie osób przez nietolerancję jego składników. Jednak nazywanie go syfem jest błędne moim zdaniem. Jeśli ktoś ma [...]
Tutaj nic sie praktycznie nie zmienia:) nawet gotowane mleko nie traci swoich wlasciwosci. Oczywiscie pewien stopien bialek ulega denaturacji, ale proces ten nie zawsze oznacza cos negatywnego. Bialka sa po prostu rozkladane pod wplywem temperatury co moze nawet ulatwic ich pzyswajanie. Nie zawsze prosec denaturacji bialek bedzie tozsamy z ich [...]
[...] nie ma czasu na przebijanie się przez komentarze między cyframi i nawiasy. Mleko UHT to największy syf, chyba, że masz dostęp do mleka krowiego i takie dodajesz. Ewentualnie mleko BIO. Z nabiałem jest ciekawie w przypadku kobiet, bo już były takie sytuacje w zastojach wagi i obwodów, że po wywaleniu nabiału wszystko ruszało w dół. Zatrzymuje też [...]
Ja to bym tylko zmienił "mleko UHT" na cokolwiek innego, bo to nie jest mleko tylko napój o smaku mleka :P A sam rozkład BWT jest ok, białka jest może nawet odrobinę za dużo, powinieneś jeść dużo kwaśnych owoców do tego, by utrzymać dobre pH żołądka.